Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση του Ο.Ε.Ε. για τη σύνθεση του νέου Προεδρείου της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑ.Σ.Κ.Ο-Σ , και την ηγεσία της Π.Δ.Σ.Ο.

Προς: Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Υπόψη: Προεδρεύων της 74ης ΣτΑ του ΟΕΕ συνάδερφο Κωνσταντίνο Μανούσο.

Αξιότιμε κ. Κ. Μανούσο,

Η ΠΑΣΚΟ-Σ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2016 να συμμετάσχει στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) που διενεργήθηκαν το Δεκέμβριο του 2016, με τον εκλογικό συνασπισμό Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.).

Σύμφωνα με την διακήρυξη του νέου αυτού εκλογικού συνασπισμού όπως δημοσιεύτηκε πριν τις εκλογές….. « Η Π.Δ.Σ.Ο., δημιουργήθηκε, από την ανάγκη ενιαίας έκφρασης, πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, με όραμα και στόχους, στελεχών των παρατάξεων με ιστορία και αναφορά στο χώρο του Ο.Ε.Ε., (ΠΑΣΚΟ, ΔΗΜΑΡΚΟ, ΠΑΚ), καθώς και από ανεξάρτητες κινήσεις οικονομολόγων και νέων οικονομολόγων απ’ όλη τη χώρα».

Παρά τις έντονες διαφωνίες μας για το όνομα του εκλογικού αυτού συνασπισμού, ,αλλά μετά από veto του εκπροσώπου του ΠΑΚ συναδέρφου Γ. Χατζηδάκη (παλαιού στελέχους της ΠΑΣΚΟ-Σ που αποχώρησε και ίδρυσε το ΠΑΚ), ότι θα αποχωρήσει καθότι το όνομα αυτό θα τον ταύτιζε με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, κάτι το οποίο δεν τον εκφράζει πολιτικά, συμφωνήθηκε το όνομα Π.Δ.Σ.Ο. για να μην διαλυθεί το εγχείρημα πριν καν ξεκινήσει. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι οι παρατάξεις που συμμετέχουν διατηρούν την αυτοτέλεια τους και την οργανωτική του δομή.

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΟ-Σ μαζί με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡΚΟ (στελέχη προσκείμενα στην ΔΗΜΑΡ), αλλά και τα στελέχη του ΠΑΚ με επικεφαλής τον συνάδερφο Γιώργο Χατζηδάκη, συμφώνησαν σε μια ενιαία πορεία πριν και μετά τις εκλογές, με στόχο την επιτυχή εκλογική παρουσία της δημοκρατικής παράταξης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος .

Σημειώνουμε εδώ ότι έγινε πρόσκληση συμμετοχής στο νέο εγχείρημα και στο παλαιό στέλεχος της ΑΚΙΟΕ συνάδερφο Σωτήρη Χρυσάφη, ο οποίος είχε δηλώσει την αποχώρησή του από την ανωτέρω παράταξη, αλλά αρνήθηκε την πρότασή μας και εντάχθηκε στις τάξεις της παράταξης του ΑΙΓΑΙΟ, αλλά όπως είναι γνωστό αποχώρησε και από εκεί μετά τις εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Π.Δ.Σ.Ο. ήταν να λάβει 28,64% και 58 έδρες από τις 200 στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ), με αποτέλεσμα να δικαιούται αναλογικά 4 από τις 15 έδρες της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. .

Μετεκλογικά, συγκλήθηκε για τις 20.01.17 συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών της Π.Δ.Σ.Ο. προκειμένου να χαραχθεί η πορεία της παράταξης στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου για την ανάδειξη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. .

Παρευρέθηκαν 39 από τα 58 εκλεγμένα μέλη της Π.Δ.Σ.Ο. Στην συνεδρίαση άπαντες οι παρευρισκόμενοι (και οι 39) ήταν στελέχη της ΠΑΣΚΟ-Σ, αλλά παράλληλα και συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων της Π.Δ.Σ.Ο. Αποφασίστηκε ομόφωνα να σχηματιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο με ελεύθερη δυνατότητα για οποιοδήποτε μέλος της παράταξης να καταθέσει υποψηφιότητα και ορίστηκε υπεύθυνος κατάθεσης του ψηφοδελτίου ο Κώστας Παπαδημητρίου.

Στις 27.01.17, παραμονή των εκλογών, στην καθιερωμένη παράταξη παρευρέθηκαν και πάλι μόνο τα 39 εκλεγμένα στελέχη της ΠΑΣΚΟ-Σ, από τα 58 εκλεγμένα μέλη της παράταξης . Ανάμεσα στους απόντες εκτός κάποιων μελών της Γραμματείας της παράταξης, ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΚΟ-Σ Γιώργος Μπάτσος, ο οποίος μετέφερε στην παράταξη ότι τέλειωσε την ενασχόληση του με το Οικονομικό Επιμελητήριο και απλά θα πάει την επόμενη μέρα να ψηφίσει, όπως και τελικά έπραξε.

Για να ανταποκριθεί η παράταξη στις διαδικασίες της 74ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε., και με δεδομένο ότι οι παρόντες ήταν άπαντες μέλη της ΠΑΣΚΟ-Σ, συμφωνήθηκε ομόφωνα, όπως ακριβώς έγινε και με την ίδια διαδικασία και τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2015 (όπου είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Γ. Μπάτσος, αλλά και τα λοιπά μέλη της απερχόμενης Γραμματείας), να εκλεγεί νέα Γραμματεία της ΠΑΣΚΟ-Σ από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΠΑΣΚΟ-Σ στο ΟΕΕ.

Έτσι το σώμα των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΟ-Σ αντικατέστησε την προηγούμενη Γραμματεία ομόφωνα (το σώμα αυτό άλλωστε την είχε εκλέξει) και εξέλεξε ως Πρόεδρο της το Θανάση Ζεκεντέ και Γενικό Γραμματέα της τον Τάσο Καλαφάτη, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας της ΠΑΣΚΟ-Σ, τα οποία θα γνωστοποιηθούν στο Ο.Ε.Ε. σύντομα και με τα πλήρη στοιχεία τους.

Στις εκλογές της 28.01.17 για την ανάδειξη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. το ψηφοδέλτιο της Π.Δ.Σ.Ο. έλαβε μόνο 42 ψήφους (από τους 58 εκλέκτορες που είχε εκλέξει) με αποτέλεσμα να απολέσει την 4η έδρα. Τα μέλη που δεν ψήφισαν την παράταξη μας επέλεξαν λευκό, άκυρο και την παράταξη της ΑΚΙΟΕ η οποία και πήρε τελικά την έδρα που απώλεσε η δική μας παράταξη.

Η παράταξη μας όπως αποφασίστηκε και αποδεικνύεται από την ανακοίνωση του Προεδρεύοντος της 74ης ΣτΑ Κωνσταντίνου Μανούσου προχώρησε μετά από πρόταση της νέας Γραμματείας , σε έκτακτη συνεδρίαση αμέσως μετά τη λήξη της ΣτΑ στον χώρο αυτής, παρουσία των ακόλουθων 39 μελών της ΠΑΣΚΟ-Σ αλλά ταυτόχρονα και μελών της Π.Δ.Σ.Ο (που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία της) :

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ
ΑΔΑΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΚΛΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΚΟNΤΟΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΖΕΚΕΝΤΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΚΛΕΙΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΟΚΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΠΑΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΑΛΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΕΤΑΞΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΟΙΡΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΟΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΑΖΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΠΑΣΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΠΑΤΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΕΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
ΠΙΤΣΙΛΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΡΟΥΜΑΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΟΥΡΑΛΗΣ-ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΤΡΑΓΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΨΑΡΟΥΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Η παράταξη ΠΑ.Σ.Κ.Ο-Σ παραμένει αυτόνομη και αποτελεί το βασικό κορμό της Π.Δ.Σ.Ο. μέσω της οποίας και μόνο εκφράζεται η ΠΑ.Σ.Κ.Ο-Σ στα όργανα του Ο.Ε.Ε.

2) Δεν μπορεί κανείς να καπηλευτεί το όνομα της ΠΑΣΚΟ-Σ ειδικά αυτοί που ξεπούλησαν τα πάντα, στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων.

3) Όσα μέλη της ΣτΑ είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Π.Δ.Σ.Ο. και δεν παρευρέθηκαν στις συνεδριάσεις της παράταξης και δεν την στήριξαν στην εκλογική διαδικασία για την Κεντρική Διοίκηση, αλλά παρέδωσαν την 4η έδρα που δικαιούνταν η παράταξη μας στην ΑΚΙΟΕ, δεν συγκαταλέγονται πλέον στη δύναμη της ΠΑ.Σ.Κ.Ο-Σ (εφόσον ήταν μέλη της), και αποκλείονται από την Π.Δ.Σ.Ο.

4) Να ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διαγραφούν όσοι είναι μέλη του κόμματος.

5) Ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Κ.Ο-Σ Θανάσης Ζεκεντές και ο Γενικός της Γραμματέας Τάσος Καλαφάτης, αποτελούν τους νόμιμους εκπροσώπους της παράταξης και έχουν την ευθύνη εκπροσώπησης της αντίστοιχα του εκλογικού σχήματος της Π.Δ.Σ.Ο.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Κ.Ο.-Σ

Θανάσης Ζεκεντές

O Γενικός Γραμματέας της Π.Α.Σ.Κ.Ο.-Σ

Τάσος Καλαφάτης

Τα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε.

Κώστας Παπαδημητρίου
Γιάννης Διονυσόπουλος
Σταύρος Τραγάνης

 

Η ανωτέρω επιστολή πρωτοκολλήθηκε και έλαβε Α.Π. του Ο.Ε.Ε.: Φ/1/1092/01.02.2017