Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Οικονομολόγων, αποτελούμενη από τo μέλη του Προεδρείου της παράταξης: Θανάση Ζεκεντέ, Τάσο Καλαφάτη, Αποστόλη Μολιώτη, Φίλιππο Τουραλή – Σμυρνιώτη και εκλεγμένους εκπροσώπους της στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) με το εκλογικό σχήμα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων: Κώστα Παπαδημητρίου, Σταύρο Τραγάνη και Γιάννη Διονυσόπουλο, συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επικεφαλής της Δημοκρατική Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο Διευθυντής του Πολιτικού γραφείου της Προέδρου Μανώλης Όθωνας και ο συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας της Π.Α.Σ.Κ.Ο. και του πολιτικού της φορέα, ώστε μέσα από συνέργιες να ενισχυθεί η δυναμική της Π.Α.Σ.Κ.Ο., όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές του Ο.Ε.Ε., και παράλληλα να αποκτήσει καλύτερη ενημέρωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη στα ζητήματα που αφορούν το Ο.Ε.Ε. και τους οικονομολόγους της χώρας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, τέθηκαν θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας, τους οικονομολόγους, τους νέους επιστήμονες της χώρας, το Ο.Ε.Ε. και τις σχέσεις της Π.Α.Σ.Κ.Ο. και του πολιτικού φορέα με έμφαση στην πορεία προς το επόμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ειδικότερα συζητήθηκαν:

  • Η χρησιμότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, με έμφαση στην επένδυση σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (αγροτοδιατροφικός τομέας, διαμετακομιστικό εμπόριο, τουρισμός, ενέργεια κ.α.). Να δοθούν κίνητρα για Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ μειώνοντας τη γραφειοκρατία, να αναζητηθούν και να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτηθούν οι νέες επενδύσεις (καθώς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αδυνατεί να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα), να υπάρξουν ισχυρά και άμεσα φορολογικά κίνητρα για νέα επενδυτικά σχέδια κ.α.
  • Η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και διασταύρωσης των συναλλαγών και περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη μείωση των φόρων, μέσα από ένα σταθερό, αδιάβλητο και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
  • Η ανάγκη ανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, την απόδοση κινήτρων για παραμονή στην εργασία και την τόνωση της απασχόλησης, ώστε να αυξηθούν οι συνολικοί πόροι του συστήματος. Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα έχει πλήξει τους αυτοαπασχολούμενους, μεταξύ των οποίων και τους οικονομολόγους, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να έχουν κλείσει τα βιβλία τους με αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

Οι εκπρόσωποι της Π.Α.Σ.Κ.Ο. ενημέρωσαν την Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επικεφαλή της Δημοκρατική Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά για τα εξής:

  • Το Ο.Ε.Ε. είναι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της σύστασης του ο σύμβουλος της πολιτείας σε οικονομικά ζητήματα, αλλά στην πράξη αυτό παραμένει ζητούμενο. Το Ο.Ε.Ε. είναι από τους μεγαλύτερους επιστημονικού φορείς της χώρας, με πάνω από 100.000 μέλη, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με ίδιους πόρους από τις εισφορές των μελών του.
  • Ως παράταξη έχουμε πρωταγωνιστήσει επί σειρά ετών στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ρόλου και της παρέμβασης του Ο.Ε.Ε. Οι θέσεις της παράταξης μας κατατέθηκαν γραπτώς στην Πρόεδρο.
  • Η ΠΑΣΚΟ αποφάσισε πέρυσι την κάθοδο της στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2016 με την εκλογική ονομασία Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) με την προσθήκη των εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους συνεργαζόμενους υποψηφίους.
  • Το εκλογικό αποτέλεσμα της Π.Δ.Σ.Ο. ήταν να λάβει 28,64%. Το ποσοστό ήταν αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τις εκλογές του 2013.
  • Η Π.Δ.Σ.Ο. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ο.Ε.Ε. και συμμετέχει στο Προεδρείο από κοινού με την πρώτη και την τρίτη σε δύναμη παρατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την Πρόεδρο να οριστεί συνάντηση με το Προεδρείο του Ο.Ε.Ε. ώστε να συζητηθούν διεξοδικότερα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το Ο.Ε.Ε. και τους οικονομολόγους της χώρας.
  • Η παράταξη ΠΑ.Σ.Κ.Ο παραμένει αυτόνομη και αποτελεί το βασικό κορμό της Π.Δ.Σ.Ο. μέσω της οποίας και μόνο εκφράζεται η ΠΑ.Σ.Κ.Ο. στα όργανα του Ο.Ε.Ε.
  • Επιδίωξη της Π.Α.Σ.Κ.Ο. είναι η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας με τους αρμόδιους τομείς και τα όργανα του πολιτικού φορέα σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας της χώρας και της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία κοινών ομάδων εργασίας και η σε περιοδική βάση συνάντηση εκπροσώπων της Π.Α.Σ.Κ.Ο. και του πολιτικού φορέα, μέσα από τους αρμόδιους τομείς, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους οικονομολόγους, αλλά και τις θέσεις της παράταξης σε οικονομικά ζητήματα.
  • Η Π.Α.Σ.Κ.Ο. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά την οργανωτική της ανασυγκρότηση σε περιφερειακό επίπεδο. Στην προσπάθεια αυτή ζητήθηκε η συμπαράσταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Π.Α.Σ.Κ.Ο. απεύθυνε πρόσκληση στην Πρόεδρο να είναι η βασική ομιλήτρια της ολομέλειας της παράταξης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε.

Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συνεχάρη την αντιπροσωπεία της παράταξης για το εκλογικό αποτέλεσμα, ζήτησε την ενεργό στήριξη των εκπρόσωπων της παράταξης στο έργο και στην εκλογική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεσμεύτηκε για τη συνεχή και άμεση συνεργασία της Π.Α.Σ.Κ.Ο. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ.Ο.